Monday, November 21, 2011

INSPIRATION: CHAI IS THE NEW COFFEE... AND I'M ADDICTED!





For years, I was a caffeine addict. A single cup of coffee made me push up my creative bounderies and made me focused. I couldn't make anything in the morning before a double coffee. Today I still love a lot coffee but I switched some caffeine's doses for a softer stuff like tea, hot chocolate or Coca Cola zero. Than I felt in love with a exotic drink the Indian called Chai. Chai is the word for tea in many parts of the world but Chai from India is a spiced milk tea generally make up of rich black tea, heavy milk, a combination of various spices and a sweetener. The most common spices are cardamon, cinnamon, ginger, cloves and pepper. Belive me a large cup of hot Chai works much better than coffee and warms you from head to toe in the winter days. Besides its warming effect a Chai acts as a natural digestive aid and gives us a wonderful sense of well being. It's hard to resist a second cup. If you have the opportunity don't miss a Chai experience. In Portugal you can find a excelent Chai in the Starbucks' coffee shops and in selected tea houses. 

Durante anos fui uma viciada em cafeína. Uma simples chávena de café puxa-me para a frente e torna-me mais criativa e focada, e não consigo fazer nada de manhã antes um café duplo. Mas, actualmente tento beber menos cafés e substitui-los por bebidas mais soft como chá, chocolate quente e coca-cola zero. Foi, então, que me apaixonei por esta bebida exótica indiana - o Chai!

Chai é a palavra que designa chá em muitos lugares do mundo, mas, o Chai com origem na India é um chá com leite e especiarias, geralmente confeccionado com chá preto, leite inteiro, uma combinação de várias especiarias e adoçante. As especiarias mais comuns do Chai são cardamono, canela, gengibre, cravos-da-India e pimenta. Acreditem, uma grande chávena de Chai funciona muito melhor que um café triplo e aquece-nos da cabeça aos pés nos dias mais frios. Para além do efeito aquecedor instantaneo, o Chai tem um efeito digestivo e após a sua ingestão provoca um sentimento geral de bem-estar. Sendo quase impossivel resistir a uma segunda chávena. Se tiveres oportunidade não percas uma experiência Chai, sobretudo agora no inverno, com a vantagem de ser muito menos calórico do que uma chávena de chocolate quente. Em Portugal, bebe-se um excelente Chai nas lojas Starbucks e em casas de chá seleccionadas.

     

No comments:

Post a Comment